Tisková zpráva

Unie komunitní energetiky (UKEN) posiluje řady svých členů o Sdružení energetických manažerů měst a obcí (SEMMO), které se zasazuje o realizaci energetických úspor a využívání obnovitelných zdrojů v municipalitách. Od spolupráce si obě organizace slibují urychlení zavádění komunitní energetiky do praxe, výměnu zkušeností a šíření příkladů dobré praxe.

„Členství SEMMO si velmi vážíme, protože stojí na straně praxe a má dlouholeté zkušenosti s realizací energetických projektů. Legislativní rámec pro komunitní energetiku máme připravený, nyní potřebujeme na konkrétních projektech ověřit jeho funkčnost. Zpětná vazba, kterou nám naši členové poskytují, je pro zkvalitňování podmínek komunitní energetiky zásadní. SEMMO proto vnímáme jako klíčového partnera pro uvedení komunitní energetiky do praxe českých měst,” uvedl David Blažek, hlavní koordinátor UKEN.

„Sdružení energetických manažerů měst a obcí s potěšením oznamuje svůj vstup do Unie komunitní energetiky. Tento krok reflektuje nové legislativní možnosti v oblasti sdílení energie, které SEMMO plánuje plně využít k realizaci projektů mezi členskými městy,” vysvětluje motivaci pro vstup do UKEN Jaroslav Klusák, předseda SEMMO. Věří, že se aktuální legislativní změny podaří efektivně využít tak, aby se jednotliví členové SEMMO mohli zapojit do projektů komunitní energetiky a sdílení elektřiny.

Od členství v UKEN si SEMMO slibuje lepší přístup k odborným zdrojům, technické podpoře i kontaktům. To vše podle předsedy SEMMO členským městům pomůže se zaváděním inovativních energetických technologií: „Očekávám, že se posílí i spolupráce mezi jednotlivými městy. I to přispěje ke snížení nákladů na energie a zvýšení energetické soběstačnosti našich členů,“ uzavřel Klusák.

O UKEN

Členskou základnu UKEN tvoří zástupci municipalit, místních akčních skupin, firem a nevládních organizací. Díky tomu vzniká prostředí, kde se propojují všechny články řetězce potřebného pro realizaci komunálních a komunitních projektů v energetice. Hlavní náplň činnosti se odehrává v pracovních skupinách, které se zaměřují na legislativu, dotace a projektové know-how.

O SEMMO

SEMMO je sdružením měst a obcí, které se zajímají o realizaci energeticky úsporných opatření, využití obnovitelných zdrojů, či související řešení v dopravě. Cílem Sdružení je šířit příklady dobré praxe, vzdělávat česká města a obce v oblasti udržitelné energetiky a v efektivním hospodaření s energiemi.

Kontakty

Anna Michalčáková, PR koordinátorka UKEN
anna.michalcakova@uken.cz, +420 605 038 162

Tereza McLaughlin Váňová, Projektový management a PR v SEMMO
vanova@semmo.cz, +420 792 311 399

Jaroslav Klusák, předseda SEMMO
klusak@semmo.cz, +420 773 165 574