Ve dnech 8. a 9 srpna vyrazilo SEMMO spolu se zástupci sociálního družstva Racek a členů platformy RE-SET do německého Saska dozvědět se více o zkušenostech s komunitní energetikou v Lipsku a okolí.

První den po obědě nás na místním koupališti v 16tisícovém městě Taucha přivítali dva zástupci klimatické iniciativy, Barbara a Bernd. Organizace se obecně zaměřuje na tři oblasti – mobilitu, zeleň a obnovitelné zdroje, čítá 15 členů, kteří se dvakrát měsíčně potkávají a veškeré činnosti provádí na čistě dobrovolnické bázi. V roce 2021 uspořádali ve městě klimatickou konferenci, které se zúčastnilo 60 lidí, včetně zástupců města, expertů a občanů.

Jedním z výsledků této akce bylo založení energetického společenství; komunita v sousedním Lipsku má 300 členů a aktuálně tři realizované projekty. V Taucha byla zřízena pobočka tohoto společenství se shodnými členskými pravidly. Každý nový zájemce pro připojení do společenství uhradí jednorázový vstupní poplatek ve výši 200 eur. Tato částka představuje dvě akcie ve společenství a sociálně zranitelným občanům nabízí zvýhodněnou cenu poplatku. Enerkom je založen na přístupu „zdola nahoru“, čtyři členové bezplatně pracují na přípravě a realizaci projektů a na jejich činnost dohlíží poradní sbor čtyř externistů.

Výběr místa setkání, PartheBad, nebyl náhodný; právě na místním koupališti energetické společenství realizovalo svůj první projekt v Taucha. Díky vybraným členským příspěvkům se podařilo dát dohromady dostatek financí na instalaci 40 fotovoltaických panelů o celkovém výkonu 14.8 kW na střeše šaten a sprch na koupališti. Samotnou instalaci zvládli sami členové enerkomu spolu s odborníky za 10 dnů a od 14. března 2024 vyrábí fotovoltaika elektřinu. Ta v létě ze 100% pokryje energetické nároky čerpadel na koupališti, přípravu vody a osvětlení pro klub mládeže, v zimě prodávají nespotřebovanou elektřinu místnímu bytovému družstvu. K srpnu 2024 vyrobila FV elektrárna 10.3 MWh a ušetřila cca 4 000 kgCO2e.

Druhý den jsme navštívili hnědouhelný důl u obce Pödelwitz. Jeho provoz by měl být ukončen v roce 2035 a v den naší návštěvy byla těžba pozastavena. Veškerá energetická poptávka byla zabezpečena z místních obnovitelných zdrojů, větrných elektráren a FV panelů. Samotná obec Pödelwitz je v regionu známá tím, že část místních obyvatel nesouhlasilo s dalším rozšíření dolu a odmítlo přistoupit na podmínky těžební firmy. Díky jejich aktivnímu nesouhlasu a zviditelnění kauzy na místní a regionální úrovni se jim podařilo obec zachovat a firmu přimět ke změně plánů.

Výsledná obec působí posmutnělým dojmem; více než 80% domů patří těžební firmě a ty pomalu chátrají. Zbylí obyvatelé se spolu s neziskovými organizacemi a místní farou aktivně snaží obec uchovat a povznést. S pomocí místní fary renovují kostel na místním hřbitově, zvelebují veřejná prostranství. Doufají také, že se jim podaří získat status památkové zóny, nejen pro několik zachovaných místních domů s unikátní hrázděnou architekturou, ale také pro pozůstatky původního slovanského hradiště. V jejich snaze jim může pomoci i skutečnost, že v místním samosprávě (sdružení obcí) mají hned dva zástupce přímo z Pödelwitz a příběh svojí obce nadšeně sdílejí i ostatním místním samosprávám a ukazují svůj odvážný příběh energetické transformace.

Cesta byla uskutečněna v rámci projektu H2020 POWER UP a Open Fund Society.