Od 1. 8. 2024 bude možné zahájit sdílení elektřiny – tedy elektřinu, vyrobenou na jednom místě bude možné poskytnout (sdílet) ve stejný moment do jiného odběrného místa na jiné adrese.

Sdílení bude možné v rámci celé České republiky bez ohledu na distribuční území, napěťovou hladinu, dodavatele energií a kategorii zákazníka. Místa zapojená do sdílení nemusejí být vedena na stejného zákazníka nebo subjekt.

Sdílení bude založeno na následujících pravidlech:

  • Elektřinu lze sdílet pouze ve stejný moment (čtvrthodinu), ve kterém byla vyrobena. Vyrobenou elektřinu nelze v rámci sdílení využít později např. večer, nebo jiný den.
  • Sdílení je účetní operace. Sdílení elektřiny neznamená její reálnou přepravu z jednoho místa do druhého. O množství nasdílené elektřiny se pouze upraví (poníží) faktura za elektřinu od dodavatele.
  • Všichni účastníci sdílení musí mít nainstalovaný elektroměr, který umožňuje elektřinu měřit průběhově, tedy po jednotlivých čtvrthodinových intervalech. U místa, kam se bude sdílet, musí příslušný distributor provést instalaci průběhového měření bezplatně.

Skupiny sdílení a domluva účastníků

  • Aby bylo možné začít elektřinu sdílet, musí účastníci vytvořit skupinu pro kterou platí určitá pravidla, zvolí si svého správce, který za skupinu jedná ve všech potřebných náležitostech a domluví se na vnitřních pravidlech sdílení (kdo, komu a kolik nasdílí, za jakou cenu, apod).
  • Minimální skupina jsou 2 místa (EAN) – tedy minimálně jedna výrobna odkud se bude elektřina sdílet a minimálně jedno spotřební odběrné místo, kam se bude vyrobená elektřina sdílet.
  • Maximální skupina je 1000 míst (EAN) – počet výroben, nebo míst, kam se bude sdílet není přesně stanoven. Ve skupině je ale zapotřebí mít zaregistrovanou alespoň jednu výrobnu. Místo (ať jde o výrobnu, nebo spotřební místo) může být zaregistrované vždy jen v jedné skupině.

Možnosti založení skupiny sdílení

  • Jako první krok je potřebné zvolit, zda se bude sdílení řešit jako Energetické společenství (s registrací na ERÚ) nebo jako Aktivní zákazník/výrobce (registrace se na ERÚ neprovádí).
  • Poté určit, zda budou odběrná místa zapojena do sdílení využívat distribuční síť či nikoliv.
  • Pokud budou využívat distribuční síť, může Aktivní zákazník/výrobce registrovat ve skupině maximálně 11 míst (EAN), Energetické společenství pak až 1000 míst (EAN).
  • Při využití distribuční sítě v režimu Aktivního zákazníka/výrobce neplatí žádné územní omezení.
  • Při využití distribuční sítě v režimu Energetického společenství platí, že odběry musí být na souvislém území maximálně tří obcí s rozšířenou působností nebo území hlavního města Prahy.

Ať uvažujete o sdílení elektřiny v režimu Aktivního zákazníka/výrobce, či v režimu Energetického společenství je nutné provést Registraci v portálu IS EDC (http://www.edc-cr.cz) a uzavřít s EDC Smlouvu o přístupu. 

Na daném portálu najdete i základní uživatelské manuály, informace k registraci a funkcionalitám portálu.