Cílem projektu JINAG Energy Unit zahájeného v prosinci 2023 je významně rozšířit hloubkovou energetickou renovaci obecních budov v Jihomoravském kraji. Projekt si klade za cíl zvýšit míru a kvalitu renovací prostřednictvím zřízení a provozu facilitační struktury, jinými slovy sítě energetických manažerů. Tato jednotka bude podporovat obce tím, že poskytne komplexní služby zahrnující technické, finanční a právní poradenství a zajistí kvalitu renovací.

Projekt bude zaměřen na zvýšení povědomí mezi obcemi o přínosech hloubkových renovací, podporu rozhodovacích procesů a asistenci při technické realizaci a následném hodnocení projektů. Bude se zabývat celým hodnotovým řetězcem energetických renovací veřejných budov od strategického plánování po právní a finanční aspekty. Projekt se také zaměří na budování dlouhodobých kapacit a dovedností pro vývoj a realizaci projektů. V rámci projektu bude otestována facilitační struktura a její služby na 50 renovačních projektech, budou vyhodnoceny výsledky a vytvořeny podmínky pro další rozvoj a replikaci. Projekt poskytne přímé konzultace pro 100 obcí, čímž zahájí přípravu zásobníku budoucích investičních projektů.

Očekávané dopady projektu zahrnují investice do udržitelné energie ve výši 75,5 milionu EUR během pěti let po skončení projektu, dosažení úspor primární energie ve výši 8,25 GWh ročně pět let po skončení projektu a zvýšení produkce obnovitelné energie na 5,25 GWh ročně pět let po skončení projektu. Projekt usnadní energeticky efektivní renovaci 175 veřejných budov a podpoří 300 veřejných subjektů prostřednictvím facilitačních služeb. .

Metodologie projektu využívá osvědčené postupy z EU k nastavení facilitační agentury a zahrnuje komunikační kampaně, propagaci služeb a posílení důvěry veřejného sektoru ve služby. Budou vytvořeny nástroje pro sběr a hodnocení technických dat, identifikaci renovačních projektů a zjednodušení veřejných zakázek. Projekt také poskytne školení a budování kapacit týmů a cílových skupin. Služby obcím budou zahrnovat identifikaci potenciálu, motivaci, přípravu projektů, finanční poradenství a legislativní podporu. Pilotní projekty budou průběžně hodnoceny a metodiky upravovány. Výsledky budou šířeny a využívány v ČR i mezinárodně.

Hlavním řešitelem projektu je Jihomoravská agentura pro veřejné inovace, Nadace Partnerství a SEMMO. Projekt je realizován v letech 2023 – 2026 a je finančně podpořen z programu LIFE.