Agrifotovoltaika/agrovoltaika (APV) je inovativní technologie, která kombinuje zemědělskou produkci a výrobu solární energie na stejném pozemku. Tato metoda umožňuje efektivnější využití půdy tím, že na jedné ploše probíhá současně pěstování plodin a výroba elektřiny pomocí fotovoltaických panelů.

Výhodou agrovoltaiky je, že umožňuje farmářům maximalizovat výnosy z omezeného prostoru, což je zvláště důležité v oblastech s omezenou dostupností zemědělské půdy. Panely mohou poskytovat stín a ochranu plodinám před extrémními povětrnostními podmínkami, což může vést ke zvýšení výnosů a kvality produkce. APV systémy také přispívají k ochraně zemědělské půdy před urbanizací a podporují zachování biodiverzity.

Dosavadní legislativa v ČR nepodporovala instalaci agrovoltaických systémů, protože zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu nedovoloval využívat půdu pro nezemědělské účely, včetně výroby elektřiny. V květnu 2024 však prošla novelizace tohoto zákona, která změnila několik klíčových bodů, mj.:

  • Podpora agrovoltaiky: Novela podporuje rozvoj agrovoltaiky na zemědělských pozemcích, zejména na chmelnicích, vinicích a ovocných sadech, což posiluje potravinovou soběstačnost a energetickou nezávislost farem.
  • Omezení na kvalitní půdě: Agrofotovoltaické systémy nebudou umisťovány na nejcennější zemědělské půdě (I. a II. třídy ochrany), čímž se snižuje úbytek nejkvalitnější půdy.

K realizaci agrovoltaických projektů bude nutný souhlas orgánu ochrany zemědělského půdního fondu.

V České republice se realizují první pilotní projekty. Jedním z nich je například projekt firmy MND, která na konci března 2024 na vinici v obci Starý Poddvorov na jižní Moravě uvedla do provozu první agrovoltaický systém o výkonu 100 kWp.

Agrovoltaika představuje slibnou cestu k udržitelnějšímu a efektivnějšímu využití půdy v České republice a může významně přispět k budoucnosti českého zemědělství a energetiky.