Projekt EUCityCalc podpořený evropským programem HORIZONT 2020 napomáhá městům a obcím s definováním a kvantifikací jejich budoucího rozvoje s cílem snižovat energetickou náročnost, zvyšovat podíl využití obnovitelných zdrojů a snižovat emise skleníkových plynů.

Webový nástroj EU City Calculator umožňuje 10 pilotním městům (Riga, Dijon Métropole, Mantova, Žďár nad Sázavou, Palmela, Sesimbra, Setubal, Koprivnica, Varazdin, Virovitica) modelovat jejich budoucí scénáře rozvoje a definovat konkrétní opatření, která mají pozitivní, či negativní dopad na jejich uhlíkovou stopu.

Pro výpočet a modelování budoucích scénářů se využívají především místní data o spotřebě a výrobě energie, dopravě, emisních faktorech, budovách, místním využití půdy, apod. Pomocí těchto vstupních údajů a výběru předdefinovaných opatření umožní volně dostupný webový nástroj EU City Calculator definovat budoucí rozvoj s rozdílným dopadem na snížení uhlíkové stopy města od konzervativního po ambiciózní scénář i s kalkulací předpokládaných nákladů, apod. Města, která daný nástroj využijí, tak mají v rukách základní podklad pro diskuzi o svém budoucím směřování směrem k nízkouhlíkovým městům, včetně etapizace a financování jednotlivých opatření dle zvoleného scénáře.  

Více informací o projektu https://europeancitycalculator.eu/