Jak už to v komunitní energetice často bývá, projekt EPV byl zahájen v roce 2002 z iniciativy nadšenců, zahradníků v St Anne-sur-Vilaine. Velmi rychle se ale vytvořila skupina lidí, která přemýšlela o občanském rozvoji větrné energie. První projekty a plány na změny byly odloženy kvůli krajinným a leteckým omezením, ale skupinka nadšenců si nechala zpracovat studie proveditelnosti na území země Redon a vytvořila sdružení EPV pod názvem Éoliennes v oblasti Vilaine. Na začátku projektu větrných farem byly vybrány oblasti oblasti Beganne v Morbihanu a Sévérac-Guenrouet v Loire-Atlantique.

V roce 2011 byla EPV zakládajícím členem společnosti The Watt Development Site (SWD), která byla zodpovědná za technickou, právní a finanční montáž větrných projektů a řízení větrných projektů.

Jejím hlavním posláním je prostřednictvím svých odborných znalostí poskytovat všechny služby nezbytné k realizaci projektů EPV: vývoj; právní strukturování; financování následných opatření v oblasti stavebnictví; úkony. Nyní monitoruje provoz tří větrných elektráren v Pays de Vilaine, In Beganne, Sévérac-Guenrouet a Avessac.

EPV je komanditní společnost, což znamená, že kombinuje dva hlavní cíle: i) dodávat a vyrábět zelenou elektřinu z a do konkrétních regionů a ii) zajistit minimální zisk pro financování nových zařízení nebo úspor energie. Obchodní model spočívá v tom, že EPV shromáždí vlastní kapitál od svých investorů a investuje tento kapitál do výroby z obnovitelných zdrojů (v případě větrné energie EPV) a tato vyrobená elektřina se prodává zpět zákazníkům. Celkové náklady na vývoj typického větrného projektu činily přibližně 250 000 EUR.

Asociace EPV se stala průkopníkem komunitní větrné energie a aktuálně provozuje 3 větrné farmy s celkem 13 turbínami (2 MW každá) a produkují asi 25 % spotřeby elektřiny v regionu. Produkce všech tří farem pokrývá celkovou spotřebu elektrické energie – 20.300 obyvatel, tj. celé populace obcí Redon, Avessac, Beganne, Allaire, Sévérac a Guenrouet.

Celá komunita zahrnuje 2.000 členů (občanů) a 94 investorských klubů a poskytuje služby (dodávky elektřiny) 20.300 zákazníkům.

V současné době EPV připravuje dva nové projekty solární energie. Mimo jiné se také zkouumají jednotky na výrobu dřeva a biomasy, aby zajistily vyvážený energetický mix. Místní dobrovolní členové zastupující zainteresované strany včetně občanů, místních úřadů, obcí, občanského investičního fondu pro obnovitelné energie a místních společností třetího sektoru tvoří nezávislá družstva, která dohlížejí na instalaci a řízení výrobních jednotek.