Novela týkající se komunitní energetiky úspěšně prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně a byla předmětem úvodní rozpravy v Hospodářském výboru. Unie komunitní energetiky (UKEN) nedávno ve svém posledním newsletteru představila přehled svých návrhů ke změně zákona, z nichž vám přinášíme zkrácenou verzi zde.

  • Umožnit členství příspěvkových organizací ve společenství pro OZE

Návrh zakazuje členství příspěvkových organizací ve společenství pro obnovitelné zdroje. Stanovuje pro ně totiž pravidla, která jsou v praxi nesplnitelná. Pro zákaz zapojení nemocnic, škol nebo domovů s pečovatelskou službou neexistuje žádný důvod. Jedná se však pravděpodobně pouze o technickou chybu návrhu a potíž s příspěvkovými organizacemi snad opraví pozměňovací návrh.

  • Metodu sdílení elektřiny upřesnit již v zákoně, nejpozději od poloviny 2026

Ve všech podstatných technických aspektech sdílení elektřiny, které rozhodnou o reálné návratnosti projektů komunitní energetiky, zákon mlčí. Má rozhodnout vyhláška Energetického regulačního úřadu, která se již připravuje, aby si členové společenství mohli sdílet elektřinu již v roce 2024.

Nástup sdílení bude postupný, dokud nevznikne plně funkční Elektroenergetické datové centrum v roce 2026. To umožní různé metody rozdělování elektřiny, včetně té, která je pro společenství nejvýhodnější. Domníváme se, že v návrhu by měl stav po roce 2026 být ošetřen již nyní.

  • Zajistit spravedlivá hlasovací práva a podíl na zisku

Návrh Lex OZE II říká, že člen společenství může mít maximálně 10 % hlasů, a to bez ohledu na výši jeho investice. To může odradit obce a další iniciátory projektů, neboť by ztratili kontrolu nad svými investicemi.

Příliš přísný je i limit pro rozdělení zisku mezi členy, z původních 50 % si nyní mezi sebe členové budou moci rozdělit pouze 33 %. Zahraniční praxe přitom ukazuje, že přiměřený podíl na zisku je jednou z hlavních motivací pro zapojení veřejnosti do komunitního projektu.

  • Odstranit znevýhodnění energetických společenství

Zatímco od běžných dodavatelů elektřiny zpravidla nemůžete odejít dříve než za 3 měsíce, vypovědět členství v energetickém společenství je dle návrhu možné už za 1 měsíc. Pro komunity to představuje riziko nestability. Podobné je to s nepřiměřeností sankcí za např. nesprávné vedení seznamu členů, které mohou činit až 15 000 000 Kč. Naopak velkým energetickým firmám, které by komunitní energetiku zneužily, podle návrhu žádné sankce nehrozí.

  • Doplnit ochranu členů společenství před navýšením cen

V návrhu schází ochrana členů společenství před navýšením cen ze strany nepoctivých obchodníků, kteří se mohou pokusit „kompenzovat“ si ušlý zisk zdražením elektřiny pro osoby zapojené do sdílení, a tím komunitní energetiku znevýhodnit.

Posledním klíčovým bodem zůstává otázka termínu platnosti tohoto zákona. Současná vládní koalice vykazuje optimismus ohledně schválení do konce tohoto roku, což by znamenalo, že některá ustanovení novely by mohla začít platit již od ledna 2024. Nicméně, co se týká ustanovení týkajících se sdílení elektřiny, bude třeba počkat nejméně do 1. července 2024, kvůli jejich odložené účinnosti.

Zdroj: Unie komunitní energetiky (UKEN)